Koronavírus: Premiér Čiernej Hory oznámil, že 1. júna otvoria hranice

26.05.2020 Celý región

Podgorica 26. mája (TASR) - Premiér Čiernej Hory Duško Markovič v pondelok oznámil, že jeho krajina otvorí hranice 1. júna, okrem iných aj s Chorvátskom. Premiér to vyhlásil deň po tom, čo sa Čierna Hora stala prvou krajinou v Európe bez prípadov nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

Markovič si na začiatku prejavu k národu odložil tvárovú masku a potom svoj krok odôvodnil práve faktom, že Čierna Hora sa stala prvou európskou krajinou, ktorá na svojom území už nemá pacientov nakazených koronavírusom. Markovič uviedol, že Čierna Hora otvorí od 1. júna hranice občanom tých štátov, v ktorých je menej než 25 nakazených osôb na 100.000 obyvateľov.

"Prvými krajinami, ktorým otvoríme naše hranice, sú Chorvátsko, Slovinsko, Rakúsko, Nemecko, Maďarsko, Albánsko, Grécko..." spomenul Markovič v prejave.

Oznámil tiež, že od budúceho týždňa sa otvoria materské školy a ihriská, a že budú povolené aj svadby, krsty a športové podujatia s obmedzeným počtom divákov.

Pripomenul, že 68 dní po prvom potvrdenom prípade nákazy nemá už Čierna Hora žiadnych pacientov infikovaných koronavírusom. Vysvetlil, že stratégiou jeho vlády bolo zastaviť koronavírus na štátnych hraniciach.

Markovič zdôraznil, že Čierna Hora bola poslednou krajinou v Európe, ktorá vírus zaznamenala, a prvou v Európe, ktorá ho porazila.

Čiernohorské zdravotnícke úrady oznámili, že koniec epidémie vyhlásia, keď 28 dní nebudú hlásené žiadne nové prípady nákazy koronavírusom, čo by mohlo byť 2. júna.

Od začiatku epidémie zistili koronavírus v Čiernej Hore 324 ľuďom, z ktorých sa 315 vyliečilo a deväť pacientov zomrelo, a všetko to boli muži.
 
 

Zákaz pricestovania z Brazílie začne v USA platiť už od utorka

Washington 26. mája (TASR) - Zákaz cestovania do USA z Brazílie z dôvodu rozšírenia infekčnej choroby COVID-19 v najviac postihnutej krajine Latinskej Ameriky začne platiť už od utorka. V pondelok to oznámil Biely dom, informovala agentúra AP.

Zákaz sa vzťahuje na cudzincov, ktorí sa nachádzali v Brazílii 14 dní predtým, ako sa snažili vycestovať do Spojených štátov. Pôvodne malo nariadenie začať platiť až od štvrtka. Biely dom túto zmenu bližšie nekomentoval.

Hovorkyňa Bieleho domu Kayleigh McEnanyová toto opatrenie v nedeľu predstavila ako krok amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý má ochrániť USA.

Trump už zakázal pricestovať ľuďom prichádzajúcim z Číny a európskych krajín, ktoré boli vážne zasiahnuté pandémiou koronavírusu. Americký prezident minulý týždeň uviedol, že zvažuje uvalenie podobných obmedzení aj na Brazíliu.

Najväčšia juhoamerická krajina podľa údajov brazílskeho ministerstva zdravotníctva eviduje viac ako 374.898 prípadov ochorenia COVID-19, čo je po USA druhý najvyšší počet infikovaných na svete. Ochoreniu v Brazílii doteraz podľahlo 23.473 ľudí.

V Spojených štátoch za predchádzajúcich 24 hodín zaznamenali ďalších 532 úmrtí na ochorenie COVID-19, čím ich celkový počet stúpol na 98.218, píše agentúra AFP.

Z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) vyplýva, že v USA bolo dosiaľ potvrdených vyše 1,66 milióna prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý ochorenie spôsobuje.

USA zostávajú krajinou, ktorú pandémia koronavírusového ochorenia zasiahla najťažšie, pokiaľ ide o počet úmrtí i počet potvrdených prípadov infekcie.
 
 
 

Nemecko odvolá varovanie pred cestovaním do 31 európskych krajín

Berlín 26. mája (TASR) - Nemecká vláda chce od 15. júna odvolať varovania pred cestami do 31 európskych krajín vrátane Slovenska, ak to dovolí epidemická situácia. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Ako vyplýva z dokumentu nemeckého kabinetu s názvom Kritériá pre uľahčenie vnútroeurópskeho cestovného ruchu, o ktorom sa bude zrejme hlasovať v stredu, vláda chce povoliť cestovanie do 26 členských štátov EÚ, Veľkej Británie, ako aj do štyroch krajín, ktoré nie sú v EÚ, ale sú súčasťou schengenského priestoru - Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko.

Oživenie turizmu je dôležité pre cestujúcich, pre oblasť cestovného ruchu v Nemecku, ako aj stabilitu ekonomík v cieľových krajinách, píše sa v návrhu dokumentu z dielne ministerstva zahraničných vecí.

Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas už 18. mája avizoval, že plánuje zrušiť varovanie pred cestovaním do všetkých krajín sveta, ktoré vydal 17. marca. Nahradiť by ho mali odporúčania pre jednotlivé krajiny v závislosti od ich epidemiologickej situácie.

Nemecko chce na ochranu dovolenkárov pred nákazou koronavírusom SARS-CoV-2 presadiť v EÚ spoločné bezpečnostné kritériá. Navrhuje napríklad, aby aj ostatné európske štáty nasledovali jeho príklad a stanovili hornú hranicu 50 nových prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov za sedem dní. Ak v Nemecku dôjde k prekročeniu tohto limitu, znamená to opätovné zavedenie karanténnych opatrení.

Globálne varovanie pred vycestovaním z Nemecka znamenalo nezvyčajný krok, keďže doteraz sa väčšinou takéto opatrenia týkali výlučne ohrozenia života, a to najmä v krízových oblastiach, akými sú Sýria či Afganistan. V uplynulých týždňoch nemecká vláda repatriovala viac než 240.000 turistov.
 
 
 

Di Maio: Taliansko presadzuje naštartovanie turizmu v EÚ od 15. júna

Rím 26. mája (TASR) - Taliansko chce 15. júna spustiť turistickú sezónu v celej Európskej únii. Uviedol to v pondelok večer pre taliansku verejnoprávnu televíziu RAI 1 taliansky minister zahraničných veci Luigi Di Maio, informuje agentúra APA.

"Sme za to, aby sme 15. júna spoločne znovu začali. Pätnásty jún by sa mal stať pre turizmus európskym 'Dňom D'," povedal Di Maio, ktorý predtým telefonicky hovoril s rakúskym ministrom zahraničných vecí Alexandrom Schallenbergom. Predmetom bilaterálnych rozhovorov bolo obnovenie voľného cestovania po krajinách EÚ. Rakúsko zastáva totiž váhavý postoj k otváraniu hraníc s Talianskom aj Slovinskom.

"Nemecko chce znova otvoriť (hranice) 15. júna. Na novom začiatku spolupracujeme aj s Rakúskom a ostatnými krajinami EÚ," vysvetlil Di Maio. Dodal, že obnovenie cestovania je pre Taliansko mimoriadne dôležité. Prioritou je, aby všetky talianske regióny zaviedli rovnaké opatrenia.

"Inak nebude zahraničný turista vedieť, ako sa má dostať z jedného do druhého regiónu," varoval s tým, že vláda je pripravená zachrániť letnú dovolenkovú sezónu.

Taliansko chce hranice pre občanov Európskej únie otvoriť od 3. júna. Rakúsko to však považuje za príliš skorý termín, keďže Taliansko je jednou z najviac zasiahnutých krajín. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa tam evidujú 230.158 nakazených a 32.877 obetí.
 
 

Siedmy deň po sebe stúpol denný počet nakazených v Indii

Naí Dillí 26. mája (TASR) - India už siedmy deň po sebe hlási stúpajúci denný prírastok počtu nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Za uplynulých 24 hodín pribudlo 6535 infikovaných, uviedla v utorok agentúra AP s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Celkovo v Indii zaznamenali 145.380 prípadov nákazy a 4167 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje. Väčšina z nakazených je koncentrovaná v dvoch susediacich štátoch ležiacich v strednej časti Indie, a to v Maháraštre a Gudžaráte.

Výraznejší nárast počtu infikovaných však zaznamenali aj niektoré z najchudobnejších indických štátov ležiacich na východe tejto ázijskej krajiny. Stalo sa tak v čase, keď sa do tamojších dedín vracajú špeciálnymi vlakmi z veľkých miest tzv. migrujúci pracovníci.

Počet nakazených v Indii narastá po uvoľnení niektorých obmedzení pohybu. V pondelok - po dvojmesačnej prestávke - sa obnovili vnútroštátne lety. V porovnaní s bežnou situáciou je ich však výrazne menej.
 
 

Rusko hlási rekordný denný nárast v počte úmrtí aj vyliečených

Moskva 26. mája (TASR) - Rusko v utorok hlásilo rekordný denný nárast počtu úmrtí na ochorenie COVID-19, vyvolané novým koronavírusom. Počas uplynulých 24 hodín mu tam podľahlo 174 osôb, čím sa celkový počet zaznamenaných úmrtí zvýšil na 3807. Predošlý deň Rusko zaznamenalo len 92 úmrtí, informovali agentúry Reuters a TASS s odvolaním sa na údaje operačného štábu.

Za posledný deň v Rusku pribudlo aj 8915 nových prípadov nákazy, čím ich celkový počet stúpol na 362.342.

V Moskve za posledných 24 hodín pribudlo 2830 prípadov nákazy a 76 úmrtí. V ruskom hlavnom meste dosiaľ evidujú 2110 úmrtí a 169.303 infikovaných, z ktorých 61.619 sa už vyliečilo. Moskovská oblasť hlási 817 nových prípadov nákazy koronavírusom a Petrohrad 363 prípadov.

Agentúra TASS informuje, že Rusko hlási aj najvyšší denný prírastok počtu osôb, ktoré sa z ochorenia COVID-19 vyliečili (12.331). Celkový počet uzdravených sa tak zvýšil na 131.129, čo je vyše tretina zo všetkých nakazených.

V Moskve hlásili v utorok 8033 nových vyliečených, respektíve pacientov, ktorých prepustili z nemocnice. V Dagestane za posledných 24 hodín pribudlo 456 nových uzdravených, v Moskovskej oblasti 244 a v Petrohrade 154.
 
 
 

Počet nakazených v spojitosti s baňou v okrese Karviná dosiahol 239

Karviná 26. mája (TASR) - Celkovo 239 osôb sa už nakazilo ochorením COVID-19 v spojitosti s ohniskom nákazy v Bani Darkov v okrese Karviná v Moravskosliezskom kraji. Informoval o tom v utorok spravodajský server Novinky.cz.

Medzi nakazenými je 174 zamestnancov bane, ich 61 rodinných príslušníkov a štyria pracovníci iných firiem.

Úrady v okrese Karviná z dôvodu šírenia sa nákazy medzi baníkmi a ich kontaktmi ponechali v platnosti niektoré opatrenia. Zakázané sú návštevy v nemocniciach a domovoch sociálnych služieb a verejné zhromaždenia sú obmedzené na maximálne 100 osôb.

Riaditeľka krajskej hygienickej stanice v Ostrave Pavla Svrčinová povedala, že v bani prijali dodatočné opatrenia s cieľom zabrániť kontaktom medzi zamestnancami z rôznych zmien. Hygienici vykonali 2543 odberov priamo v bani a testovali aj ďalších 150 ľudí.

"Viac ako polovica nami vyhľadaných pozitívnych osôb bola úplne bez príznakov a ďalších približne 40 percent malo len veľmi mierne príznaky," povedala Svrčinová. Dodala, že ak by týchto pacientov neodhalili pomocou testov, moli by potenciálnym zdrojom nákazy pre svoje okolie.

V ČR doteraz potvrdili 9004 prípadov nákazy koronavírusom a 317 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento koronavírus spôsobuje. Z ochorenia sa dosiaľ vyliečilo 6182 ľudí, aktuálne je hospitalizovaných 154 osôb, píše na svojej oficiálne stránke ministerstvo zdravotníctva.
 
 
 

Británia zaznamenala 134 nových úmrtí pacientov s koronavírusom

Londýn 26. mája (TASR) - Británia za 24 hodín zaznamenala ďalších 134 úmrtí ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 37.048. Na pravidelnom brífingu to v utorok vyhlásil britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

Minister tiež povedal, že od 18. marca ide o prvý deň, keď v súvislosti s koronavírusom nebolo zaznamenané ani jedno úmrtie vo Walese a v Severnom Írsku.

V britských nemocniciach sa v súčasnosti s ochorením COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, nachádza 8802 ľudí, čo je menej ako minulý týždeň, keď ich bolo 10.118.
 
 
 

Francúzsko hlási celkovo 28.530 úmrtí na koronavírus

Paríž 26. mája (TASR) - Celkový počet úmrtí na nový koronavírus vo Francúzsku stúpol v utorok o 73, alebo o 0,3 percenta, na 28.530. Je to podobná miera denného nárastu ako v predchádzajúci deň - aj napriek tomu, že zdravotnícke úrady po štvordňovom prerušení znovu započítali aj údaje z opatrovateľských domovov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Francúzske ministerstvo zdravotníctva vo vyhlásení napísalo, že počet mŕtvych v nemocniciach stúpol o 83 na 18.195. Avšak počet úmrtí v opatrovateľských domovoch upravili na 10.335 - čo je o desať menej než posledný takýto zverejnený údaj.
 
 
 

Nemecko predlžuje pravidlá spoločenského odstupu takmer do konca júna

Berlín 26. mája (TASR) - Nemecko predĺžilo pravidlá spoločenského odstupu, zamerané na zastavenie šírenia nového koronavírusu, do 29. júna. V utorok to oznámila vláda kancelárky Angely Merkelovej, informovala tlačová agentúra AFP.

Na verejných miestach sa budú môcť zhromažďovať najviac desiati ľudia, ale Nemci by mali byť v kontakte s čo najmenším počtom ľudí. To sú niektoré z pravidiel, na ktorých sa dohodli spolková vláda v Berlíne a 16 nemeckých spolkových krajín.
 
 

Vyberte región